Havsform bloggen

Välkommen till Havsformbloggen! En blogg som handlar om webshoppen havsform.ax.

Julmarknad på Sottunga 5.12

Publicerad 2015-11-25 11:00:00 i Aktuellt, Hantverk, Konst,

Lördagen den 5.12 kommer jag att delta i julmarknaden på Sottunga. Förra året deltog jag som privatperson. I år kommer jag även att ha en del av sortimentet på havsform.ax till försäljning. 
 
Julmarknaden arrangeras av Almagruppen. Almagruppen består av fem kvinnor som tillsammans driver Almas hantverk o galleri
 
 
Almas hantverk o galleri
Almas hantverk o galleri ligger mitt i centrum av Sottunga, alldeles intill kommunkansliet. I samma byggnad finns även en hälso- och sjukvårdsmottagning och hyreslägenheter. 
 
Huset kallas i folkmun för Bankhuset, eftersom Ålandsbanken tidigare hade ett kontor där. När Ålandsbanken lade ner flera kontor på Åland försvann även kontoret i Sottunga.
 
När lokalen hade stått tom en tid tog Britta Gustafsson initiativ till en ny verksamhet i den tidigare banklokalen. Tillsammans med fyra väninnor bildade hon Sottungas första galleri. I juni 2012 öppnade Almas hantverk o galleri. 
 
Namnet Alma är en hyllning till Brittas farmor Alma Pettersson. Det har även visat sig att flera av de andra i gruppen har släktingar med samma samn. 
 
I galleriet finns lokala hantverk och målningar. Utöver Almagruppens egna skapelser finns även produkter av gästutställare. Galleriets utbud förändras från år till år. Almagruppen skapar nya saker kontinuerligt och det tillkommer även nya gästutställare som bidrar med olika produkter.  
 
Almas hantverk o galleri är öppet under sommaren. Övriga tider öppnas galleriet enligt överenskommelse. 
 
 
Julmarknad på Sottunga
Almagruppen arrangerar även olika evenemang. Ett evenemang som har blivit populärt är julmarknaden. I år ordnas julmarknaden på Sottunga för fjärde året av Almagruppen. 
 
Julmarknadsdagen på Sottunga är en hel upplevelse bestående av julsånger, julmarknad och julbord. Det börjar med julsånger i kyrkan som ligger på promenadavstånd från hamnen.
 
Sen fortsätter programmet med julmarknad och julbord på festlokalen Sunnanberg som ligger nära centrum. Infarten ligger strax efter Grindas loppis.
 
I julmarknaden deltar försäljare med olika produkter till försäljning, bl.a. hantverk såsom julpynt, dörrkransar, ljus och olika textila produkter. Även matvaror såsom lådor, inläggningar och bröd brukar finnas till försäljning. 
 
Såhär ser programmet ut i år: 
 
Julmarknad med julbord lördagen den 5.12
 
kl. 11.00 Julsånger i kyrkan
kl. 12.00 Julmarknaden öppnar
kl. 13.00 Julbordet serveras
 
Julbordet kostar 35 € och bör bokas senast den 28 november.
 
Vill man åka till Sottunga från Mariehamn går det bra att ta bussen som avgår från bussplan i Mariehamn kl 8.30. Bussen kostar 5 € och tar dig till Sottunga och julmarknaden med retur från Sottunga kl 17.20. 
 
Bild: nyan.ax

Hur det hela började

Publicerad 2015-11-22 15:11:22 i Övrigt,

Året var 2015 och vintern började gå mot vår. Jag bodde (och bor fortfarande) på ön Sottunga i Ålands skärgård. Jag kände att jag hade testat de flesta jobb som land och hav hade att erbjuda och det var dags för något nytt. Jag hade då jobbat inom olika arbetsområden inom kommunen och även på skärgårdsfärjorna som dagligen passerar.

Jag ville inte flytta eller börja pendla bort. Nä, jag tänkte stanna kvar på ön och göra det jag gillar bäst. Kanske kunde jag göra det till ett jobb?

Jag hade haft handarbete som en hobby en längre tid. Jag har stickat sen jag var 17 år, då jag köpte mitt första garn i en handarbetsaffär i Mariehamn. På den tiden stickade jag inte lika mycket som jag numera virkar. Då brukade jag sticka något par strumpor eller ett par vantar ibland.

Nuförtiden virkar jag mycket. Det började med att en vän frågade om jag kunde virka en barnmössa åt hennes dotter. Jag sa inte nej, men blev tvungen att gå till biblioteket och låna en bok för att ta reda på hur man gör eftersom jag inte virkat något sen tidigt 1990-tal då jag virkade en grytlapp till min mormor i julklapp. På något vis fastnade jag för virkningen. Det blev fler virkade barnmössor men jag började även få beställningar av flera vänner på väskor, plädar och andra hantverk.

Jag sålde även lite hantverk på marknader. Då, den där vårvintern 2015 började jag spåna på idéer för en egen webshop där jag kunde sälja mina alster.

Jag är ingen it-nörd, men har utvecklat vissa färdigheter genom åren. Jag startade min första blogg under hösten 2005, då bloggfenomenet var nytt. Jag experimenterade lite med webbdesign redan då och lärde mig grunderna.

Bloggen jag hade då var en personlig blogg om inredning. Jag skrev om saker jag gillade och följde även andra bloggare i samma genre. Då bodde jag i Mariehamn (på Åland) och livet såg väldigt annorlunda mot hur det ser ut idag. På hösten 2008 kom jag till ösamhället Sottunga som ligger i Ålands östra skärgård. Det är även Finlands minsta kommun med ca 100 invånare. Jag kom till ön för att jag hade fått ett jobb där. Från början pendlade jag till Mariehamn på helgerna, men under våren 2009 valde jag att bosätta mig på Sottunga. I juni 2010 startade jag en ny blogg. Jag kände då att jag ville börja skriva på ett nytt tema: skärgårdsliv. Min tidigare blogg hade då legat nere något år.

Jag ville skildra min vardag i skärgården. När jag sökte bloggar i samma genre insåg jag hur lite skärgården är representerad på internet. Det var och är fortfarande få bloggar som skildrar en nyanserad bild av skärgårdslivet.

 
Med åren förändrade bloggen karaktär och blev en mer personlig blogg om mina handarbeten och vardagen i skärgården. Genom bloggen fick jag kontakt med olika personer. Det var allt från företag som ville köpa reklamplats på bloggen till personer som ville beställa hantverk.

Jag kände då att det fanns potential att skapa ett webb-baserat företag. Jag började spåna på idéer till en webshop och gjorde en web-enkät som jag delade på olika ställen på internet. Svaren jag fick hjälpte mig att utveckla företagsidén.

Under året 2015 fick jag möjligheten att delta i ett näringslivsprojekt som handlade om digitalisering. Det har varit en viktigt skolning för mig. Det mesta jag kan om e-handel lärde jag mig i det projektet på olika föreläsningar och workshoppar.

Den 1 maj 2015 öppnade webshoppen. Jag hade då 10 produkter i webshoppen, varav 4 st var produkter jag själv hade skapat: 2 virkade babyfiltar och 2 par virkade grytlappar.

Sedan dess har sortimentet utvecklats, och tur är väl det! :)

Jag utvecklar kontinuerligt hemsidan och sortimentet. Jag vill förmedla känslan av en liten skärgårdsbutik som gör småskaligt hantverk och andra trevliga produkter, att använda varje dag tillgängliga för kunder genom e-handel.

Sottungakalender 2016

Publicerad 2015-11-16 20:04:00 i Nyheter, Pappersvaror,

En nyhet i sortimentet är Sottungakalendern. Kalendern säljs för Sottunga Andelshandel.
 
Kooperativ
Sottunga Andelshandel ligger på ön Sottunga i Ålands östra skärgård. Andelshandeln är ett kooperativ, vilket betyder att verksamheten både ägs och drivs av kooperativets medlemmar. I ett kooperativ är samhällsnytta och allmänintresse viktiga mål medan vinst inte ses som mål utan snarare som medel. Det som gör organisationsformen unik är att varje medlem har en röst oavsett satsat kapital. 
 
Den kooperativa idén härstammar från industrialismen och kom till Finland under senare delen av 1800-talet. På Åland grundades de första kooperativa handelslagen i Brändö, Kumlinge, Vårdö, Geta och Sund under åren 1905-1908. I samband med att första världskriget bröt ut några år senare slog den kooperativa idén helt igenom.
 
Sottunga Andelshandel
Innan Sottunga Andelshandel bildades hade det bedrivits lanthandel på olika platser i Sottunga. Efter första världskrigets slut växte idén om ett handelslag på Sottunga fram allt starkare i samhället. Man gjorde då en studieresa till Kumlinge tillsammans med likasinnade föglöbor, vilket ledde till att ett nytt handelslag öppnade i Föglö redan år 1919. Något år senare, år 1921 bildades Sottunga Andelshandel och butik inrättades i ett gammalt torp,som inte längre finns kvar.
 
År 1937 flyttade Andelshandeln till nya lokaler i centrum av Sottunga. I slutet av 1960-talet byggdes butiken ut med en tillbyggnad. Tillbyggnaden innebar att butiken fick ett större lagerutrymme, och ett nytt kontorsrum samt att butikslokalen blev större. I samband med utbyggnaden förändrades butikens karaktär till ett snabbköp vilket innebar att butiken blev en dagligvaruhandel med ett visst mått av självbetjäning.
 
Bild: hbl.fi
 
Butiken har kvar sin karaktär sedan tillbyggnaden gjordes i slutet av 1960-talet. Vissa moderniseringar och förbättringar har gjorts genom åren som t.ex. kassasystemet. Man kan numera betala med kort och ta ut kontanter med sitt bankkort i butiken.
 
Andelshandeln har ett varierande utbud av produkter vilket gör att man kan hitta det mesta man behöver. I sortimentet finns både basvaror och lokala specialiteter. Det som inte finns i butiken går oftast att beställa. Butiken säljer även bensin och diesel.
 
Bild: nyan.ax
 
Sottunga Andelshandel har en viss charm i en tid då många små butiker försvinner. Flera frivilliga insatser gör att butiken kan fortsätta sin verksamhet. Sen några år tillbaka har man även valt att göra en kalender där vinsten från försäljningen går till butikens verksamhet.
 
Sottungakalender 2016
Sottungakalendern har 12 kalendermånader med bilder från Sottunga. Bilderna är fotograferade av privatpersoner i Sottunga. Nytt för årets kalender är det nya behändiga A4-formatet. Här kan du klicka hem ett eget exemplar.
 

Om

Min profilbild

Havsform

Hej! havsform.ax grundades som webshop 2015 av mig, Jenny Nylund. I bloggen skriver jag om nyheter och annat som rör webshoppen. Välkommen hit!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela