Havsform bloggen

Välkommen till Havsformbloggen! En blogg som handlar om webshoppen havsform.ax.

Grindas loppis

Publicerad 2015-10-30 11:24:00 i Vintage och retro,

Idag tänkte jag berätta lite mer om Grindas loppis som jag har ett samarbete med.
 
Sottunga
Grindas loppis ligger på ön Sottunga i Ålands östra skärgård. Kommunen som har samma namn (Sottunga kommun) består av flera öar. På huvudön Sottunga samt på Husö, Hästö och Finnö finns fast boende.
 
 
Med en befolkning på ca 100 personer är kommunen Ålands och Finlands minsta. Småskalighet är ett ord som beskriver Sottunga bra. I kommunen finns det mesta man kan förvänta sig av ett större samhälle, men i mindre skala. Här finns både skola, barnomsorg, butik, hälsovård, postkontor, bibliotek, kyrka, kommunkansli, festlokal, galleri, hembygdsmuseum, café och en loppis.
 
 
Grindas loppis
Grindas loppis är belägen i ett hus nära Sottungas centrum, vid den allmänna vägen som löper genom ön. Huset som ligger vid vägen står på en stor tomt som fortsätter bakom huset. Bakom huset finns även två äldre byggnader som hör till gården.
 
Namnet Grindas är ett gammalt gårdsnamn. Jag har även sett det stavas Grindars. Det har funnits ett äldre bostadshus på gården tidigare. Det nuvarande huset är byggt på 1950-talet och var tänkt som bostad men det blev aldrig helt färdigt.
 
Paret som började bygga huset gick bort innan huset hann bli färdigställt.
 
Maken gick bort men änkan, med son levde kvar många år. (reds.anm.)
 
Vindsvåningen är inte inredd och saknar golv på sina ställen. På nedre våningen fattas väggbeklädnad (tapeter eller dylikt) i vissa rum.
 
Huset stod länge tomt och man kunde till slut knappt se huset från vägen där det låg dolt bakom en häck som växte sig lika stor som den i sagan om Törnrosa. 
 
 
Sen några år tillbaka har häcken försvunnit och idag används huset som loppis. Till loppisen kan fast boende och sommargäster lämna in saker och loppisens besökare kan fynda allt från Kalle Anka-pocket till möbler och husgeråd. 
 
 
Utvalda guldkorn
I samarbete med Grindas loppis finns utvalda vintage guldkorn på havsform.ax, bl.a. retroklänningar och porslin. Utbudet varierar då det ofta är unika produkter eller begränsade antal.
 
Just nu finns t.ex. 2 st kaffekoppar med fat ur serien Spets från Gustafsberg i webshoppen. Du hittar dem här.
 

Garnminnen och restgarnsvirkning

Publicerad 2015-10-28 15:20:27 i Jennys projekt,

Den här hösten bestämde jag mig för att försöka använda upp mycket av det restgarn som jag har.
 
 
Jag förstår inte riktigt hur det har kunnat bli så mycket garn, men när jag nu arbetar mig igenom nystanen ploppar det dock upp små minnen om var olika garnnystan kommer ifrån.
 
 
En hel del av garnet är sådant jag fått genom åren av andra som rensat hemma i garderober och förråd, men en del är också rester från andra saker jag virkat eller stickat.
 
Det finns också några nystan som var tänkt att bli något men som aldrig blev något av olika anledningar. Kanske var det fel sorts garn eller så tappade jag motivationen? Vem vet. Jag minns inte helt säkert.
 
 
Jag virkar ofta en version av mormorsrutor. Stolprutor kallar jag dem. Se beskrivning här.

Välkommen till Havsforms blogg!

Publicerad 2015-10-28 12:58:00 i Övrigt,

Här kommer jag att skriva om nyheter i sortimentet men även berätta om arbetet bakom kulisserna. Jag kommer att skriva om hur det kan vara att driva ett företag i skärgården och berätta om hantverken jag skapar och bidra med kreativ inspiration och andra tips.
 
Du kan även följa mig på:
Instagram: havsform
Facebook: www.facebook.com/havsform
Pinterest: pinterest.com/havsforms
 

Om

Min profilbild

Havsform

Hej! havsform.ax grundades som webshop 2015 av mig, Jenny Nylund. I bloggen skriver jag om nyheter och annat som rör webshoppen. Välkommen hit!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela